Tondo Chiaro di Nizza, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Ger klotrunda frukter med mycket rik smak. Perfekta för ungsbakning med fyllning i. Skalet, som är ganska tunt, är grönt med ljusa prickar. Frukterna bör skördas när de är 10-15 cm för ugnsbakning eller som små, 3-5 cm, och anrättas hela. Tondo di Nizza, som är mycket eftersökt i Frankrike och Italien, är en mer än hundraårig delikatess. En portion innehåller ca. 8 frön.


 

Artikelnummer:3450
Vetenskapligt namn:Cucurbita pepo
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: april–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:40-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–september
Frö/g:7-10 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Mellan plantorna 40-80 cm och mellan raderna 90-130 cm. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp och 120-150 cm mellan grupperna.

Skörd

Skär konsekvent av frukterna när de är 10-20 cm långa. De är godast då. Råa, kokta, stekta etc.

Frö

1g är 7-10 frön. En portion på ca.1 g ger minst 5 bra plantor vid förkultivering. För plantor till 100 sträckmeter behövs ca. 40g och vid direktsådd 50-70g.
En portion innehåller ca. 8 frön.