Goldmarie, ekofrö

Eko Nyhet Kulturarv

Information

Det är alltid en njutning att se dessa långa, ljusgula baljor hängande i perfekt plockhöjd. De är dessutom några av de mest välsmakande bland störbönorna. Den mjälla baljan är plattrund, cirka 2–2,5 cm bred och bildar inga trådar eller membran. Den kan bli 22–24 cm lång, men är som mest delikat om den skördas vid 16–18 cm. Plantan slingrar sig lätt upp över två meter och behöver ett stadigt stöd i form av störar eller högväxande solrosor.

Goldmarie fortsätter att ge långt in på hösten så länge baljorna plockas kontinuerligt. Den har som namnsort varit populär sedan 1800-talet och antas ursprungligen härstamma från Italien. Den är nu klassad som en kulturarvssort. Ettårig. 

En portion innehåller ca 40 frön.


 

Artikelnummer:8520
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Ärtväxter - Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:Maj-juni
Sådjup:3-5 cm
Groningstemperatur:22-30°C
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli-frost
Frö/g:3 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inte att för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C. Så bönorna 3-5 cm djupt.

Avstånd

Håll ett avstånd på 10-15 cm mellan plantorna och 35-50 cm mellan raderna. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Plocka baljorna ofta och vänta inte tills de blivit för stora, då är baljorna som godast. Dessutom producerar plantan nya baljor så länge den plockas. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.

Frö

1 g innehåller 3 frön.
En portion innehåller ca 40 frön.