Osaka Purple, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Är en mycket vacker s.k. salladssenap från Japan. Med sina stora, svagt krusiga blad i en lysande grön bottenfärg överdragna med kraftig violett-vinröd ton är den en prydnad i trädgården. Smaken på de spröda bladen och stjälkarna påminner mycket om pepparrot och används oftast tillsammans med andra grönsaker, råa eller kokta. Den kryddiga smaken försvinner snabbt vid tillagningen. Kok eller stek endast någon minut om du ha kvar lite sting i smaken.

En portion innehåller ca 300 frön.


 

Artikelnummer:1030
Vetenskapligt namn:Brassica juncea
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:40
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1 gram innehåller ca. 300-500 frön. För 100 strm. behövs ca. 10g.