Öka självförsörjningsgraden och odla platseffektivt!
Vi står inför utmaningar, både klimatet och omvärlden befinner sig i ett skakigt läge just nu. Det talas då och då om att Sveriges självförsörjningsgrad minskat drastiskt de senaste årtiondena. Spannmål, sockerbetor och morötter finns det ganska gott om men en stor del av de grönsaker vi är vana att äta idag importeras. För att få tag på bränsle till maskiner, gödselmedel och reservdelar är vi beroende av en fungerande omvärld. Den inhemska produktionen av grönsaksfröer är dessutom skrattretande liten. Att tänka på allt detta ger en lätt mardrömmar.
Vi vet inte vad som väntar, men att få stoppa ner händerna i jorden och producera mat ger oss en känsla av tillfredsställelse och hopp. Att öka sin kunskap ger ett försprång när det handlar om att vara förberedd. För oss handlar den kunskapen framför allt om praktik och att lära genom att göra. Det är genom att omsätta teori till handling som vi verkligen bygger förståelse och färdigheter för framtiden.
Vad kan vi odlare göra för att öka självförsörjningen?
Låt oss för en stund titta på odlingen ur ett självförsörjningsperspektiv och plocka fram en liten lista med det smartaste vi har! Vi behöver proteiner, kolhydrater och näringsämnen. Kan vi dessutom enkelt ta eget frö från dessa sorter får de pluspoäng. På din egen lista lägger du förstås till sådant som du gillar bäst och som fungerar bra där du odlar.
Är din odlingsyta liten?
Idag har 87% av svenskarna tillgång till en odlingsyta, enligt Fritidsodlingens Riksorganisation. Även att ha tillgång till en balkong eller fönsterbräda ger dig chansen att krydda upp din bunkrade mat! Tänk gärna saker som växer på höjden, höga brytärter, störbönor och tomat. Utöver det, snabbväxande blad och några krukor med örter. På köksbänken finns det kanske plats för ett gäng burkar med näringsrika groddar eller gröna skott på fat i ett fönster. I listan nedan tar vi upp en riktig höjdare för balkongodling, spana in den!Vad kan du göra mer?
För det du inte kan odla själv, byt med dina grannar eller odla tillsammans med dem! Kanske ni kan odla några grödor ihop, en tillsammansodling för potatisen och löken? Köp resten så lokalt du bara kan, på närmaste Reko-ring eller gårdsbutik. Stötta de odlare som finns i dag för att du ska ha några att handla av i framtiden.Vår lista:
1. PROTEIN
Vår nya ärt ‘Kleine Rheinländerin’, är tidig och tålig. Platsar fantastiskt bra på listan. Även en kall och regnig sommar hinner ärter mogna fram så vi kan få både utsäde och proteinrik mat att lagra. Läs mer om ärtan ‘Kleine Rheinländerin’.
2. MAT TILL MÅNGA
En rejäl vintersquash som ‘Guatemalan Blue’ vill vi ha med i vår beredskap. Den är riktigt stor och riktigt god. Den räcker för att mätta många, är enkel att lagra länge och dessutom lätt att ta nya frön ifrån. Läs mer om vintersquashen ‘Guatemalan Blue’.
3. MYCKET MAT PÅ LITEN YTA
Malabarspenat, en planta för balkongprepping på hög nivå. Växer på höjden och producerar rikligt med smakliga blad. Går dessutom att fortsätta att odla som krukväxt på vintern, ja som en ätbar krukväxt om en så vill. Läs mer om 'Röd Malabarspenat'.
4. RÖTTER
Rotfrukterna får en lite mer allmän punkt i listan, välj de du gillar bäst! Morötter känns självklart på en självhushållares lista, palsternackorna klarar att stå i backen över vintern, rovor är klassisk svensk basföda av många anledningar! Läs mer om våra olika rotfrukter.
5. PERENN MAT
En annan bladgrönsak för listan är rankspenaten. När den väl etablerat sig kommer den tillbaka år efter år och du har en högklättrande planta att äta av framförallt tidigt på våren. Läs mer om rankspenaten 'Kaukasisk Spenat'.
6. MÅNGSIDIGHET
En favoritgrönsak för många är tomater, god och lättanvänd i maten. Har du inget växthus eller ont om plats i det finns det ett gäng tåliga tomater anpassade för att odla på friland. Ur självhushållningsperspektiv är också vintertomaterna viktiga. Om inte annat så hjälper de till att ge färgglad glädje under de mörka vintermånaderna. Låga snabba sorter passar dessutom i en kruka på fönsterbrädan. Mångsidig säger vi!
7. NÄRING
'Gyllene Portulak'. En av de nyttigaste bladväxter vi har! Du får omega 3 i bladform av denna riktigt goda planta som har en förmåga att odla sig själv. Fungerar både som rå och tillagad. Vi borde höra av oss till MSB och be dem infoga den i broschyren "Om krisen eller kriget kommer", så bra är den! Läs mer om 'Gyllene Portulak'.
8. SAMODLA
Sätt bondbönor med potatisen. Utnyttjar ytan och ger potatisen lite extra näring som bondbönorna samlar in. Läs mer om våra bondbönor.