Information
PALMKÅL/SVARTKÅL.
En ovanlig bladkål som funnits i handeln sedan början av 1800-talet. Den stadiga plantan har långa, smala, savoylika, mörkt blågröna blad med en vit mittnerv. De används som grönkål, men också hela, lätt kokta eller frästa, nästan som sparris. Nero di Toscana, som tål en del frost men inte hela vår vinter, är en verklig prydnad med sin prunkande bladrosett. Har högst innehåll av A-vitamin av alla grönkålar. En portion innehåller ca. 200 frön.
Artikelnummer: | 5290 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Brassica oleracea var. acephala |
Botanisk familj: | Korsblommiga - Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 70 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: mars–juni |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 4-7 dagar |
Plantavstånd: | 50 cm |
Radavstånd: | 50 cm |
Planthöjd: | 50-60 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Juli–december |
Frö/g: | 200-300 frön |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Ofta sås grönkål direkt på friland, ca. 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd till i slutet av juni.
Avstånd
Håll omkring 50 cm mellan plantorna och 50-60 cm mellan raderna.Skörd
Grönkålen är vinterhärdig och smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Men den är god även innan frosten kommit. Bladen skördas efterhand under hela hösten och vintern. De går att torka i svag värme eller frysa efter förvällning.Grönkål används oftast i pajer, soppor och grytor.
Frö
1g innehåller 200-300 frön. Till 100 m vid direktsådd eller till 1000 plantor vid utplantering behövs ca. 10 g.En portion innehåller ca. 200 frön.