Information
Har funnits som namnsort sedan 1894 och har ännu inte överträffats i smak som ugnsbakad. Frukten är cylindrisk, 15 - 20 cm lång och väger kring ett halvt kilo. Färgen är gräddvit med mörkgröna ränder som övergår i orange vid lagring. Plantan växer samlat med någon liten utlöpare. Zeppelin vill liksom alla Delicatasorter ha en lång sommar för att ge rikligt med frukt. Den kan lagras i några månader utan att förlora sin fina smak. En portion innehåller ca. 8-10 frön.
Från och med säsongen 2022 ersätts Delicata Zeppelin av 3980 Delicata i vårt sortiment.
Artikelnummer: | 3985 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Cucurbita pepo |
Botanisk familj: | Gurkväxter - Cucurbitaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 100 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–juni |
Sådjup: | 3 cm |
Grotid: | 6-10 dagar |
Plantavstånd: | 50-80 cm |
Radavstånd: | 90-130 cm |
Planthöjd: | 200–300 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Augusti–september |
Frö/g: | 2-10 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var föAvstånd
Ge plantorna 50-80 cm i raden och håll 100-240 cm mellan raderna beroende på sort. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp, 180-240 cm ifrån varandra.Skörd
Låt frukterna växa så länge som möjligt. Men skörda, med 5 cm av skaftet, innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Det kraftiga bladverket brukar skydda frukterna mot den första nattfrosten. Ju mer mogna de är, desto längre går de att lagra och smakar bättre.Är frukterna smutsiga, så torka av dem med vatten, ev. med lite ättika eller sprit i. Låt dem lufttorka och bilda korkvävnad inomhus efter skörden. Idealet är ett luftigt utrymme med en temperatur på 25-32°C i ca. 10 dagar. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (7-16°C) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann.
Det enklaste sättet att förvara frukterna är att bara lägga dem som prydnad på en hylla i köket eller i ett rum och sedan äta upp dem efterhand. Eller så snart de visar tecken på något mögelangrepp. Oftast vid skaft- eller blomändan. Vi har förvarat många frukter i över ett år på det sättet.
Vintersquash av arten C. pepo kan lagras utan att genomgå speciell torkning. Men kan inte lagras lika länge som C. maxima med bibehållen kvalité och smak.
För att påskynda tillväxt och mognad av frukterna, kan man låta varje planta bära 2-3 st. De andra fruktanlagen och småfrukterna skäres bort och ätes som sommarsquash. Det går också att beskära rankorna om de blir för långa.
Vintersquash används på alla möjliga sätt. Ugnsbakad i halvor, gratinerad, stekt, stuvad, i soppor, grytor och såser och sötad i pajer, desserter och bakverk.
Frö
En portion innehåller 8-10 frön.Ungefär 17 frö per 1 gram.