Möt våra fröodlare


Vi på Runåbergs är övertygade om att ju närmare vi människor kan producera vår mat och våra fröer, desto bättre rustade är vi inför framtiden. En högre grad av lokal självförsörjning på fröer gör oss mindre känsliga för förändringar i vår omvärld, såsom rubbningar i klimat och odlingsförhållanden och nya regelverk på den redan komplexa globala utsädesmarknaden. Därför har vi inlett samarbeten med flera fröodlare i Norden, något vi är väldigt glada över. Här nedanför får du möta några av dem och läsa om deras viktiga insats för att bevara och sprida lokalodlade fröer.

Är du också kunnig inom odling, ekologiskt certifierad och intresserad av att odla fröer i samarbete med oss? Tveka inte att höra av dig!
Du når oss på info@runabergsfroer.se


Johnny Andreasson och Barbro Adielsson, Spekeröd




Gert Winkler, Akasha Skaldeman och Johanna Hölzer, Svenshögen, Bohuslän

Svenshögens fröodlare säsongen 2022–2023, från vänster: Gert, Paula, Sarah, Rasmus, Jean-Marc och Johanna

År 2011 flyttade Gert och Akasha från Stockholm till Svenshögen och köpte en hektar mark från sin granne som hade odlat ekologiskt i fem år. De började ett samarbete där grannen sålde det Gert och Akasha producerade. De fortsatte att odla Krav-certifierade grönsaker, frukt och bär och utökade marken till två hektar. 

Gert växte upp på en bondgård endast två mil från sitt nuvarande hem. Han var med redan som barn och hjälpte till i mjölkstallet. Som vuxen köpte han en egen gård i trakten och odlade biodynamiskt, men var tvungen att ge upp av ekonomiska skäl. Efter 25 år som ingenjör på DeLaval pensionerade han sig och återgick till det meningsfulla livet som odlare. Akasha är från Kalifornien och har varit hobbyodlare sedan tonåren.  

Idag driver de gården tillsammans med Johanna Hölzer och med hjälp av ”wwoofers” (volontärer) som kommer från olika länder. De möts varje vardagsmorgon i en cirkel för en kort meditation och går sedan till odlingarna där Johanna instruerar om dagens varierande uppgifter. 

Till Runåbergs Fröer har de bland annat odlat bondbönan Solberga, sockerärten Engelsk sabel, spritbönan Gaucho, röd malabarspenat, isört, ringblommorna Enkel orange och Zeolight, vallmon Single red och zinnian Lilliput.

Vad betyder fröer för er? 

– Finns det någonting som är viktigare än frön? Frön betyder liv för oss som lever på vår planet. Vi människor måste kunna ta ansvar för vår egen matförsörjning. Det bidrar till att hjälpa kommande generationer att överleva på den här planeten. Nu när frösorterna minskar så kan vi också bidra till att bevara mångfalden bland sorterna. Vi vill gärna bidra till att främst använda och sprida lokala resurser och när vi odlar fröerna själva får vi frön som är anpassade till vårt nordiska klimat.



Marielle Demenga, Fröföretag och producent av eteriska oljor, Gerille Farm, Drome, Frankrike

Efter att ha utbildat mig till laboratorieassistent i agrobiologi, följt av örtläkare, och sedan bonde, slog jag mig ner som grönsaksodlare och producent av aromatiska och medicinska växter. Ett arbete som jag har utövat med kärlek och respekt sedan 1989, i ekologiskt lantbruk och Demeter.

Sedan 2017 har jag varit etablerad i Drôme i Frankrike, en region som kombinerar sötman i söder och bergens skönhet. Jag utvecklar där mitt fröföretag och är även producent av eteriska oljor.

Jag arbetar ensam i en trädgård på cirka 2000 m² och samlar vilda växter för destillering. Arbetet på mina marker är i huvudsak manuellt för att respektera och bevara jordens liv.

Att följa den fascinerande cykeln från groning av ett frö till dess skörd och att upptäcka de smaker och essenser som dessa frön producerar, motiverade mitt yrkesval som fröodlare.

Fröet är det första steget mot en växt och en kvalitetsprodukt.