Asiatiska bladgrönsaker
Asiatiska bladgrönsaker är en samlingsrubrik för ett litet urval bland alla de grönsaker som odlas i Asien, framför allt från Kina och Japan. Många har odlats i flera tusen år och är mycket vanliga i det asiatiska köket.De flesta tillhör kålsläktet i den korsblommiga familjen och växer mycket bra här hos oss. Våra kyliga vårar och framför allt höstar passar dem utmärkt. Om de får skydd i drivbänkar eller växthus mot alltför stark kyla, då är det bara det magra vinterljuset som hindrar dem för att växa nästan året runt. De är lättodlade och ger ofta både de första och sista gröna bladen från trädgården.
Men som många andra kålväxter går flera sorter i blom under de långa försommardagarna och förlorar sin sprödhet och smak. Bäst blir de under sensommarn fram till sena hösten, då de ger massor av vitaminrika, friska gröna blad och krispiga stjälkar.
De sorter som är medlemmar i andra familjer är inte lika känsliga för sommarens sol och värme. En del välkomnar det till och med.
För kålväxterna kan jordlopporna ställa till allvarliga problem, framför allt vid sådd på våren och försommaren. Oftast växer plantorna ifrån ett angrepp. De växer snabbt om jorden har bra tillgång på näring, en jämn fuktighet. Strö träaska, kalk, algomin eller stenmjöl upprepade gånger på och kring plantorna om lopporna är besvärliga. Det hjälper också mot kålflugan som vill lägga sina ägg invid stjälken och låta sina små vita larver äta sönder rötterna.
För att ytterligare förvilla insekterna är det en bra idé att samodla med doftande kryddor, lökfamiljen, selleri och potatis. Men inte med störbönor eller jordgubbar, som ogillas av kålväxterna. Läs mer under Odla kålväxter.
De sorter som inte är kålväxter har visat sig vara tämligen obesvärade av våra insekter här i Norden.
SÅDD: Så kålfröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden. Se respektive sort om det inte är en kålväxt.
AVSTÅND: Alla sorter, förutom Shungiku och Mitsuba, gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.
SKÖRD: Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.
FRÖ: 1g av kålsorterna innehåller 300-500 frön.En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g. Shungiku ca. 30g.
Bildar tidigt en yvig bukett av djupt skurna, fransiga, mörkgröna blad med smala vita...
Mer info →En vacker och omtyckt japansk kålväxt med extra mild smak. Den är mycket lättanvänd...
Mer info →Har mycket mörkgröna, glänsande, skedformade blad som sitter samlade i en låg och...
Mer info →Är en mycket vacker s.k. salladssenap från Japan. Med sina stora, svagt krusiga blad i...
Mer info →Pac Choi. En kraftig skönhet i vitt och glänsande mörkgrönt. Lååånga, slanka,...
Mer info →Pac Choi. Vi hade Prize Choi i vårt sortiment i början och mitten av åttiotalet. Sen...
Mer info →En vacker och smaklig blandning av flera asiatiska bladgrönsaker. Från ljusgröna till...
Mer info →Kallas även Garland. Det svenska namnet är Kranskrage. Den är en lättodlad, snabb,...
Mer info →Blodamarant. Vacker, djupt burgunderfärgad salladsamarant. Plantan, som är en prydnad i...
Mer info →Snabbväxande rödviolett blodamarant (Amaranthus tricolor) som framför allt odlas som...
Mer info →Vacker, värmeälskande lian som älskar sol. Den förekommer i två varianter, en grön...
Mer info →Sparrissallat (Lactuca sativa var. augustana (var. asparagina), 40-80 dagar, som också...
Mer info →