Gurka

 Cucumis sativus

Gurkor måste inte vara gröna och avlånga som de vi hittar i grönsaksdisken – de kan också vara vita, gula, runda och ovala. Varför inte prova en ny sort i år?

Northern Pickling, ekofrö

Muncher, ekofrö

Gergana, ekofrö

Armenisk Gurka, ekofrö

Shintokiwa, ekofrö

Richmond Green Apple, ekofrö

Poona Kheera, ekofrö

Sonja, ekofrö

H-19 Little Leaf, ekofrö

Miniature White

Boothby's Blonde, ekofrö

Arboga Vit, ekofrö

Super Zagross, ekofrö

Tanja, ekofrö

Suyo Long, ekofrö

Xin Tai, ekofrö

Marketmore 76, ekofrö.

Crystal Apple, ekofrö

La Diva, ekofrö


Sådd

Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26 °C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader. Läget för gurkodling ska vara vindskyddat och soligt. Låt aldrig gurkan torka ut, den kan lätt bli bitter då.

Avstånd

Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljerer.

Skörd

Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.

Frö

1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. (Xin Tai och Suyo Long har endast 5-6 frön/port.) Till 1000 plantor behövs ca 50g, vilket också sår ca 100 sträckmeter på friland.

Mer information

Gurkor har odlats mycket länge. De äldsta fynden finns i Sydostasien och är daterade till 9750 f.Kr. Men förfäderna till vår nuvarande gurka är ännu inte säkert identifierade. Troligen härstammar den från en oaptitlig vildväxande art, C. hardwickii, som växer på Himalajas sydsluttningar och i norra Indien.


För 4 000 år sedan odlades den allmänt i större delen av Asien och kom till Europa via Mellanöstern och Nordafrika. Men med Romarrikets fall försvann den från Europa och började inte odlas igen förrän på 1500-talet. Till Sverige kom gurkan under 1600-talet.


Gurkan är tillsammans med melon, pumpa, squash och kalebass de arter i gurkfamiljen vi oftast odlar.

Läs om hur du fröodlar gurka här.