Rödbeta

Beta vulgaris var. conditiva

Betor – röda, gula, vita och polkafärgade – är tacksamma råvaror i köket både för sin färg och smak. Små, tidiga betor är härliga primörer medan de senare, fullvuxna passar för lagring. Betor föredrar att växa snabbt utan att torka ut.

Early Wonder Tall Top, ekofrö

Bulls Blood, ekofrö

Cylindra, ekofrö

Detroit Globe, ekofrö

Bolivar, ekofrö

Chioggia, ekofrö

Blankoma/Avalanche White Beet

Touchstone Gold, ekofrö

Jannis, ekofrö

Detroit Golden Beet, ekofrö

Rödbetsmix, ekofrö

Alvro Mono, ekofrö

Mer information

Rödbetan är en av de mest kända medlemmarna i familjen mållväxter och har precis som mangold, sitt ursprung i den vildväxande strandbetan. Men rödbetan är betydligt yngre än mangolden. Inte förrän på 200-talet uppträder den vita och den röda betan i Italien. Romarna spred den över Europa och ända fram på 1500-talet kallades den "romersk beta". Två hundra år senare odlades inte bara vita, gula och röda betor, utan de nya, stora formerna, sockerbeta och foderbeta, som snabbt fick stor betydelse i lantbruket som föda åt djuren.