Strandkål

Crambe maritima

Strandkålen har levt ett liv i skymundan det senaste seklet, men är nu på väg tillbaka. Den är en vårprimör med lätt nötig smak där både både skotten och bladen är goda att äta. Strandkålen är också en vacker prydnadsväxt som dignar av vita, honungsdoftande blommor på försommaren.

Strandkål, ekofrö

Mer information

Strandkålen är en flerårig, kraftig kålväxt som en gång i tiden var en vanlig, lite lyxig vårprimör, framför allt i England. Den har fört en undanskymd tillvaro de senaste hundra åren, men börjar nu återigen uppskattas av allt fler.


Redan första året blir det en stor planta, men den bör få växa till sig ytterligare en sommar innan man börjar skörda. Tidigt på våren blekes bladskotten med täckmaterial, halm, säckar eller stora uppochnervända krukor och de blekgula 15-25 cm långa skotten ätes färska eller lätt kokta. De är en delikatess med smör. Även de buckliga bladen är mycket goda lätt kokta. Efter vårskörden måste plantan få återhämta sig och samla kraft inför nästa år.


Strandkålen blir en vacker perenn efter skörden, 50 cm hög, översållad med vita, honungsdoftande blommor under försommaren.


Strandkål växer vild på tånggödslade, grusiga och steniga stränder i hela västeuropa upp till Upplandskusten och är fridlyst inom många områden.