Frakt från 18 kr

Student, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

En gammal trotjänare som vi själva håller vid liv sedan många år. Den ger medellånga till långa rötter. De är släta, jämnt koniska, enhetliga och har en god motståndskraft mot skorv. Student är en säker palsternacka som ger en stor lagringsduglig skörd av fin kvalitet med en god palsternackssmak. Introducerad 1865. 

I år säljer vi endast Student i portionsförpackning på grund av liten fröskörd.

En portion innehåller ca 150 frön.


 

Artikelnummer:2430
Vetenskapligt namn:Pastinaca sativa
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:112
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars-juni/okt-nov
Sådjup:1-2 cm
Groningstemperatur:10-20 grader
Grotid:15-25 dagar
Plantavstånd:8-13 cm
Radavstånd:40-60 cm
Planthöjd:40 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Sept-mars
Frö/g:150-250 frön
Övrigt:Tappar grobarhet snabbt, använd färska frön.
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Använd alltid färska frön och så tidigt på våren, 1–2 cm djupt. För att påskynda groningen, som tar ca 3 veckor, kan fröna blötläggas ett dygn innan sådden i ljummet vatten, torkas av och sås. Man kan också vattna i såraden innan sådd eller så mycket sent på hösten, strax innan tjälen kommer. Låt inte jorden torka ut under groningen.

Avstånd

8-13 cm mellan plantorna och 40-60 cm mellan raderna.

Skörd

Skörda så sent som möjligt, eftersom palsternackan växer kraftigt på hösten och smakar bättre efter frost. Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara dem som morötter.
Små gallringsrötter kan avnjutas som delikatesspalsternacka under sommar och höst.
Om man täcker över palsternackorna i landet med ett tjockt lager hö, halm eller liknande, kan de skördas ända tills de fryser fast. Rötter som övervintrat i jorden är vita och delikata, men måste tas upp så snart tjälen gått ur. Börjar de växa igen, blir de fort träiga och osmakliga i märgen.

Frö

1g innehåller 150-250 frön.
För 100 meter behövs 15-20g
För 1000 m2 behövs 250-400g.

En portion innehåller ca 150 frön.