Ramslök, ekofrö

Allium ursinum

Allium ursinum. Tillhör Lökxäxterna. En flerårig (ibland tvåårig) löksläkting som växer vild på skuggiga, fuktiga och näringsrika mulljordar, framför allt i lövskog. Den är ganska sällsynt, men trivs den kan den förekomma i stora bestånd som täcker marken på våren. Ramslök, som skördas på våren och försommaren, blir 15-45 cm hög och har, till skillnad från gräslöken, stora breda blad och vita blommor. Allt kan användas. Den avlånga löken, bladen och blomstjälkar med outslagna knoppar. Den har en fin, mild vitlöksmak. Förökas med frö och lökar.

Sådd: Fröna behöver väckas ur sin vila med både värmeperiod och köldperiod. I naturen faller fröna till marken i juli, men de gror inte förrens till våren. De måste "dubbelstratificeras" dvs. först en fuktig varm period på 4-6 veckor (18-22 grader). Sen en fuktig, kylig period på minst 4-6 veckor (-4 till +4 grader eller ute med naturligt varierande grader på vintern).
Det är bäst att så i halvskugga, under träd eller buskar i trädgården. Ha inte bar jord utan täck fröna lite med löv/vissna blad eller lövkompost. 
Det är vanligt att de som inte grott, gror våren efter. Därför kan man lätt tro att fröna är "döda". En förutsättning är också att de trivs på växtplatsen. 

1g är ca. 150 frön. En portion innehåller 70-80 frön.Tyvärr är alla enheter för denna produkt slut.

« Tillbaka
Artikelnummer:K500

Latinskt namn:Allium ursinum

Botanisk familj:Liljeväxter - Liliaceae

Ekologiskt:Ja

Årighet:Flerårig

F1 Hybrid:Nej

Nyhet:Nej

Planthöjd:15-45 cm.