Tomat, odla tomat
Solanum lycopersicumTomaten härstammar från västra Sydamerika, där det fortfarande finns flera vilda släktingar. Krypande, långhåriga rankor med små hårda frukter.
Tomaten spreds norrut, men först i Mexico började den odlas i större omfattning. Här utvecklades också den storfruktiga typ vi är vana vid.
Namnet tomat är av aztekiskt ursprung. Och de tomater som aztekerna odlade i gula, oranga, vita och röda varianter, var mycket lika de vi har idag. Den stora skillnaden var att de inte var självbefruktande, utan behövde hjälp av insekter för pollineringen. Den självbefruktande tomaten vi är vana vid, är en anpassning till den betydligt insektsfattigare europeiska kontinenten.
Omkring 1540 kom tomaten till Europa, där främst italienarna uppskattade och utvecklade detta "™guld- äpple"™ (pomo doro). I övriga Europa ansågs den giftig och odlades endast som prydnad. Men den har sedan sakta men säkert erövrat en plats som en av de mest populära grönsakerna.
Tomaten vill ha en välgödslad, fosforrik och mullhaltig, fuktighetshållande jord med ett moderat pH-värde. Men för mycket kväve ger ett förvuxet bladverk och mjuka frukter, som är känsliga för röta. Potatis får inte ha odlats de närmaste 6 åren i samma jord p.g.a. risken för smittospridning. Annars kan tomat odlas på samma ställe, så länge de håller sig friska.
Den behöver värme och sol och trivs därför bäst i ett skyddat läge eller i växthus. Gärna med marktäckning när jorden blivit varm. Lufta om tempera-turen stiger över 30°C i växthuset. Tomaterna kan släppa blommorna och befruktningen blir dålig. För att underlätta befruktningen kan man duscha eller skaka växten under blomningen.
Tomat angrips sällan av insekter. Men ibland kan bladlöss eller vita flygare i växthus ställa till problem. Bekämpa dem med upprepade dusch-ningar med renfane-, vitlöks- eller malörtsté. Eller med pyrethrum om de är envisa.
Flera svampar, bakterier och virus utgör ett betydligt större hot mot tomaterna. Plantera bara friska, kraftiga plantor och stärk motståndskraften med återkommande brännässelspad- och algextraktduschar. Undvik tät plantering och bränn alla angripna växtdelar. Spruta gärna tomaterna, framför allt i växthus, en gång i veckan med vitlöks- eller gullöksskalté (se recept längre ner) för att ytterligare förhindra och bekämpa angrepp.
Tomater trivs tillsammans med lökfamiljen, persilja, basilika, krasse och morot, men vill helst slip-pa att ha potatis, majs, kålfamiljen, eller fänkål i närheten.
Tomaterna brukar delas upp i drivtomat för växthus och s.k. frilandstomat. Gränserna är flytande och många frilandssorter går utmärkt att odla i växthus också. De utpräglade drivtomaterna, som idag helt domineras av dyra hybrider, klarar däremot inte av utomhusklimatet.
Vitlökste: Effektiv mot svampsjukdomar. Hacka 10 vitlöksklyftor, häll på 1 lite kokande vatten och låt stå och dra i 1 dygn. Sila bort löken och förvara vätskan svalt och mörkt. Kan ev. spädas om den känns för stark. Spraya t.ex. Gurkplantor 1-2 ggr i veckan för att försöka förebygga och bekämpa ett mjöldaggsangrepp.
Gullökskalste: Förebyggande och effektiv mot svampsjukdomar. Låt 50g lökskal dra i 1 liter vatten, förvara i rumstemperatur i ett dygn, jordkällare/kyl 1 vecka. Kan ev spädas om den känns stark. Spraya plantan ca 1 gång i veckan i förebyggande syfte och ev. oftare om svampangrepp redan visat sig.
SÅDD: Så inomhus 7-8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så förvuxna plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater däremot, blir ofta störda i tillväxten och ger gängliga plantor och dålig skörd. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "™barnkammare"™, med extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen.
AVSTÅND: Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35-55 cm.
SKÖRD: Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.
FRÖ: 1g innehåller 300-350 frön. En portion ger 10-20 bra plantor för plantering. Till 1000 plantor behövs ca. 5g.
Fröodling Tomat