Daikon

Raphanus sativus var. longipinnatus

Daikon är en vit, stor och mild variant av rättika. Köttet är sprött och saftigt och mycket vanligt i kinesisk och japansk matlagning. Daikonen kan bli riktigt lång, upp till en halv meter.

Misato Rose, ekofrö

Minowase, ekofrö

Mino Early, ekofrö

Mer information

Denna snabbväxande, vita rättika är mycket vanlig i framför allt Kina och Japan, där den odlats i minst femtusen år. Den antas ha samma ursprung som vår europeiska rättika, men har utvecklats i en helt annan riktning. Mer än 25 % av Japans grönsaksskörd upptas av daikon.

De kinesiska varianterna är traditionellt oftast trubbiga, medan de gamla japanska är spetsiga. Numera finns det ett flertal mellanvarianter.

Daikonrättikan blir 25-50 cm lång och 4-7 cm i diameter. Den är mycket spröd och saftig och används i hundratals asiatiska rätter. Rå i sallader och på bröd. Kokt och ångad. Stekt och friterad. Inlagd på många olika sätt. Torkad i bitar och stavar och som kronan på verket, skulpterad till festmåltider. 

Läs mer om hur du fröodlar daikon här.