Rucola

Eruca sativa och Diplotaxis tenuifolia

Rucolan är en kryddig växt med avlånga, mörkgröna och flika blad. Den växer snabbt och blir finast om den sås på våren eller under sensommaren.

Rucola, ekofrö

Vild (italiensk) Rucola, ekofrö


Sådd

Rucola växer snabbt och bör sås i omgångar från tidig vår. Så 0,5 cm djupt. Vattna gärna i såraden. Den kan även sås inomhus hela året.

Avstånd

Behöver inte gallras om den är glest sådd. Ge den 15 cm för kraftiga plantor.

Skörd

Ta späda blad eller hela plantor tidigt. Avskurna plantor ger ytterligare en skörd.

Frö

1g innehåller 500 frön. En portion räcker till att direktså 5-10 m.

Mer information

Rucola, eller Roquette, är en korsblommig växt i kålsläktet, som använts som salladsväxt sedan urminnes tider. Den härstammar från Sydeuropa och växer vild i södra Frankrike, Italien och Spanien.

Rucola bildar en öppen tuva av mörkgröna, avlånga, mjukt flikiga blad med en kryddig smak. Den är snabbväxande och får inte sakna vatten. Även stjälkar och blommor kan användas i sallader och olika rätter. Rucola går lätt i blom under högsommaren. Bäst och mildast blir den under vår och sensommar–höst. I synnerhet sensommarsådd ger fin höstskörd som står länge och inte besväras av insekter.

Läs mer om fröodling av rucola här.