Melon

     Cucumis melo
Melonen härstammar ursprungligen från Persien. Den odlades tidigt runt hela Medelhavet och spreds med romarna till stora delar av Europa. Efter romarrikets fall har den endast uppträtt sporadiskt i Frankrike och England. Det var först under 1400-talet som den kom igen på allvar. Framför allt i Frankrike, där den skattades mycket högt och flera nya varianter utvecklades.
Melonen odlas idag över hela världen i flera varianter. C. melo var. reticulatus är vår vanliga nätmelon, medan den släta och åsade melonen heter C. melo var. cantalupensis. Den s.k. vintermelonen eller casaban, C. melo var. inodurus, som mest odlas i Asien, saknar den mogna melonens väldoft.
Liksom övriga i familjen gurkväxter, är melonen en ettårig ört med handflikiga blad, gula blommor (som ibland är tvåkönade) och saftiga frukter.
Melon kräver mycket värme och odlas helst i växthus eller drivbänk, i en fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord. Pensla pollen från flera han- till honblommor samtidigt, om inte insekterna kan komma in och låt varje planta få utveckla 4-6 frukter. Pollinera under förmidagen då pollenet är som fruktsammast. Skugga och lufta om temperaturen stiger över 30°C. Befruktningen kan bli dålig om det är för varmt.
Det går bra att binda upp melon för att spara utrymme i växthuset. Se också under gurkväxter för mer råd om odling och bekämpning.
\"\"
SÅDD: Se under gurka. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C.

AVSTÅND: Lagom plantavstånd är 60-100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.

SKÖRD: Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Charentaismelon skördas innan den är övermogen och övergår i gult. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen. Förvara den svalt.

FRÖ: 1g är 30-40 frön. En portion ger minst 7-8 bra plantor.

Fröodling Melon
Jenny Lind, ekofrö

Jenny Lind, ekofrö

Sweet Granite, ekofrö

Sweet Granite, ekofrö

Herma, ekofrö

Herma, ekofrö

Charentais, ekofrö

Charentais, ekofrö

Hale's Best Jumbo, ekofrö

Hale's Best Jumbo, ekofrö

Sugar Baby, ekofrö

Sugar Baby, ekofrö