Kalebass

     Lagenaria siceraria vulgaris
Kalebass är en ettårig slingerväxt som odlats i tusentals år. Den har troligen sitt ursprung i norra Indien och har fortfarande stor betydelse både för de omogna, ätliga frukternas skull och för de andvändbara och dekorativa, torkade skalen på mogna frukter. Idag odlas kalebass allmänt i stora delar av Asien, Afrika och Sydamerika. Flera varianter finns med mer eller mindre goda frukter.
De torkade frukterna i varierande storlek och form används bl. a. till instrument, husgeråd som tallrikar, skålar, koppar eller till lampor, vaser och fågelholkar, leksaker och prydnader etc. etc.
Läs under gurka och squash för mera odlingsråd.

SÅDD: Så 3 cm djupt inomhus i början av maj och plantera ut i varm, mullrik jord när frostrisken är över. Bäst resultat får man i växthus. Men den kan också bindas upp mot en solig vägg i södra hälften av landet.
Bryt av hanblomman på förmiddagen då pollenet är fruktsammast och gnid den mot honblom-mans märke på pistillen för att säkra pollineringen, speciellt i växthus.

AVSTÅND: ca. 40 cm mellan plantorna.

SKÖRD: För att påskynda mognaden, beskär man revorna över ett blad ovanför frukten när plantan har 3-4 frukter. Låt de sitta kvar så länge som möjligt utan att bli skadade av frosten. De torkas inomhus och töms på sitt torra innehåll. För att förhindra att de drabbas av mögel under torkningen, är det en god idé att torka av frukterna då och då med t.ex. ättiksprit.

FRÖ: 1g innehåller 4-5 frön.
Kalebass, ekofrö
Traditionell Kalebass med frukter som varierar i olika flaskformer. Små omogna frukter går utmärkt att äta. En portion innehåller ca. 10 frön.

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: