NYA SORTER 2017


ASIATISKA BLADMibuna
 
(1020)

Mibuna med sina långa och slanka skedformade blad är en fröjd för ögat. De växer i en tät klunga som kan bli riktigt stor om den får ordentligt med plats, vatten och näring. Kring 30 cm hög och 20 cm i omkrets. Vi har odlat Mibuna i era år och använt den i sallader, soppor, grytor och i wok. Den påminner om sin nära släkting
Mizuna. Är lika snabb men har en lite kraftigare smak. Mibuna är köldtålig och ger finast skörd under sensommar och höst. Ekofrö.
 
Scarlet Frills (1032)

Scarlet Frills är en violett variant av gamla beprövade Mizuna (1015). Med minst lika flikiga blad och en härlig färg. Den växer lika snabbt som Mizuna och används framför allt färsk i salladsblandningar. Den går också utmärkt att använda tillagad någon minut i olika rätter, men förlorar då en del av sin fina färg. Ekofrö.Southern Giant Curled Mustard (1041)
Brassica juncea.

Ersätter senapskålen Green Wave (1040) som den är mycket snarlik, men lite mindre stark i smaken. Plantan blir kring 50 cm hög och 30 cm i omkrets och ger en bra skörd av stora medelgröna blad med starkt krusad kant. Små unga blad upp till 10-12 cm med sin friska, lite peppriga styrka, kan användas färska i sallader, medan fullt utväxta blad främst används i matlagning. Den skarpa senapssmaken, som påminner om Wasabi, mildras då. Den här typen av kål har sitt ursprung i Himalaya och odlas nu över hela världen. Ekofrö.

 

GURKA

 

Armenisk Gurka (3255)
Cucumis melo var. exuosus

Armenisk Gurka ser ut som en lång, ljusgrön gurka, men är egentligen en melon. Och smakar därefter. Armenisk Gurka gillar värme, men även på friland i södra delen av landet kan den ge bra skörd en varm sommar. Vi har odlat den, framför allt i växthus, i era år. Sorten är dokumenterad sedan 1400-talet i Mellanöstern. Mycket uppskattad för sin fina smak, sitt tunna skal både som färsk, picklad och tillagad. Frukten är ljust gulgrön, svagt åsad och avsmalnande mot ändarna. Den kan bli mycket lång, men bör skördas när den är mellan 30-40 cm. Uppbunden i växthus blir frukterna raka. Liggande på marken mer eller mindre böjda, men lika goda. Ekofrö.

 

SOMMARSQUASH


Early Prolific Straightneck (3535)

Early Prolific Straightneck har raka, varmt gula och svagt knottriga frukter på kompakta plantor. Smaken är rikare och smörigare än vanlig grön zucchini, men frukten är något senare i utvecklingen. E.P. Straightneck kan liknas vid en nyare variant av Yellow Crookneck, som alltjämt står för den finaste smaken bland sommarsquash av arten pepo. Tycker vi. Ekofrö.

 

PLOCKSALLAT


Tropicana (4542)

En ljusgrön plocksallat. Tät och med kraftigt vågiga blad. Mycket tålig mot sommarhetta och flera svampsjukdomar. Vi har odlat den i många år och tänkt ta in den i sortimentet flera gånger. Men det har inte blivit av förrän nu. Tropicana bildar ett tungt, löst samlat huvud med vackra blad och krispiga stjälkar. Får den bra med plats blir den riktigt stor och ger massor. Men den kan också sås tätt och skördas som småblad. Ekofrö.

 

VINTERSALLAT / MÂCHE


Baron (4730)

Ny, modern utveckling av tyska Hild som länge bedrivit förädling av vintersallat/mâche. Ständigt nya sorter kommer ut på marknaden. Vi har fastnat för Baron för att den är så snabb och står så länge, växer mer upprätt och är lätt att skörda. Bladen är mörkt gröna och skedformade. Baron övervintrar normalt bra vid en sådd i augusti-september, eller t.o.m. i oktober under glas. Utan skydd på friland är dock övervintringen lite mer tveksam. Vintersallat kan också sås från tidigaste vår fram till april-maj för en fin försommarskörd. Ekofrö.

 

BROCCOLO


Broccolo Romanesco Natalino (5192)

Äntligen en skapligt tidig broccolo som inte är en hybrid. Den är en av de vackraste grönsaker man kan tänka sig med sina ljusgröna pagodformade huvuden. Dessutom en av de godaste med en mild smak mellan blomkål och broccoli. Broccolo är en ganska ny grönsak hos oss, men har odlats i framför allt Italien i flera hundra år. Natalino är lättodlad, storväxt och köldtålig på hösten och ger fina sidoskott efter det att huvudet skördats. Ekofrö.

 

MANGOLD


Flamingo Pink (6635)

Flamingo Pink är bland de vackraste i odlingarna med sina långa, lysande rosa stjälkar och skinande mörkgröna blad. Lika lättodlad och användbar som övriga mangoldsorter. Undvik bara att så i kall jord. Ingen mangold gillar det. De tror då att det varit vinter och risken ökar att plantan går upp i blom, och blad och stjälk förlorar en del av sin sprödhet. Ekofrö.

 

CHILLI


Demon Red (7177)

Demon Red (Röd Demon) är en kompakt, småbladig chili översållad med hundratals små, 3-4 cm långa, knallröda blanka frukter. I många länder framför allt kring Medelhavet och i Afrika kallas den här typen av chili rätt och slätt Piri-piri. Den används i en flora av olika maträtter. Demon är en smula överdrivet. Visst är den stark, men det finns betydligt hetare. Plantan växer sig mycket tät och håller sig låg, ca 25-35 cm hög, och passar bra i krukor och urnor, både utom- och inomhus. Utmärkt att torka och använda hela, eller som flakes eller pulver. Ekofrö.


 

Tropical (7192)

Tropical från Västindien är en Habanerovariant med stora blanka högröda frukter. Friska, vackert åsiga och ordentligt starka med bra fruktighet i smaken. Som all Habanero tar den lång tid på sig att ge mogen frukt. Så tidigt och ha dem gärna i växthus. Plantan blir drygt en halvmeter hög och klarar sig oftast utan stöd.
Tropical är en magnifik Habanero som lyser upp i höstmörkret. Frukterna ätes färska med försiktighet, eller torkas för senare bruk som flakes eller pulver. Ekofrö.

 

TOMAT


Katja (7327)

Katja har glatt oss i några år nu. Snabb och frisk. Hon ger ganska stora, smakrika frukter på ca 1 m höga plantor. I våra försök har hon gett saftiga, bifftomatstora, något åsiga, rosaröda frukter tidigast av alla i den här gruppen. Passar både på friland och i kallväxthus. Sorten kommer ursprungligen från Slyudyanka. En stad vid Bajkalsjön i Sibirien, där den normalt odlas på friland. Enligt vissa historiker utvecklades den av Katarina Konovna Sviatova (Katja). Medan andra hävdar att det är en gammal allmänt odlad sort med ovisst ursprung. Søren Holt i danska Frøsamlerne fick frö till tomaten av Katjas familj och har sedan delat med sig till era fröfirmor som delvis har fortsatt att selektera den. Ekofrö.

 


Quadro (7356)

Quadro har en form som ett lite kantigt plommon. Därav namnet. Det är en högväxande, medeltidig och rikgivande pastatomat med bra motståndskraft mot bladmögel på hösten. Quadro kan odlas på friland i ett skyddat och soligt läge, men ger mest frukt i ett kallväxthus. Frukten blir ca 5-6 cm lång och har ett gott, saftigt kött, som gör att den även kan användas som salladstomat. Quadro är utvecklad i Tyskland av Dr. Hartmut Spieß med stöd av Kultursaat. En stiftelse som stöder biodynamisk fröförädling. Ekofrö.Black Prince (7357)

Black Prince mognar ovanligt tidigt för att vara en stor, svart tomat. Mest lämpad för kallväxthus, men ger bra frukt även på friland i södra Skandinavien. Plantan blir kring 120 cm på friland och något högre i växthus och ger mycket saftiga, välsmakande mahognyfärgade frukter. Black Prince har visat sig vara friskare än de flesta svarta tomater, som annars lätt drabbas av svampsjukdomar. Det är en gammal sort som ursprungligen kommer från Irkutsk i Sibirien. Ekofrö.

 

MÄRGÄRT


Ambassador (9140)

Lättplockad, medeltidig och robust märgärt som ger en stor skörd av trubbiga baljor med 8-9 delikata ärter i varje balja. Plantan blir kring 80 cm hög och är en s.k. semi-leafless variant med färre blad, vilket gör den betydligt mer lättplockad. Ambassador är resistent mot mjöldagg. Ekofrö.

 

SOCKERÄRT / SPRITÄRT

 

Blauwschokker (9330)

Blauwschokker är en högväxande ärt, 180-200 cm,
med violetta baljor. Används både som tidig sockerärt, halvmogen grön spritärt och som fullt utvecklad gråbrun kokärt för att sprita och torka inför vintern. Ovanligt nog behåller baljan sin fina färg när den kokas som sockerärt. Den tåliga och friska plantan blommar med vackert violetta och lavendelfärgade ärtblommor. Blauwschokker, vars fullständiga namn är Ezeta’s Krombek Blauwschokker, är en mycket gammal sort odlad framför allt i Holland. Enligt vissa uppgifter är det samma sort som odlats mycket länge i Sverige under namnet Blå Ärta. Ekofrö.

 NYA SORTER 2016

En del av de nya sorterna förra säsongen kunde vi inte leverera på grund av att vi inte fick tag i ekologiskt frö. Vi tror och hoppas att dessa ska kunna levereras i år istället. 


MOROTParis Market
Daucus carota ssp. sativus

Snabb, klotrund, spröd och söt. Paris Market har varit odlad som namnsort sedan 1800-talet och är en ständigt efterfrågad gourmetmorot. Tack vare sin korta växt passar den utmärkt i styva lerjordar och containrar. Används ofta för snabb drivning i växthus och bänkar.
Rötterna blir 3-5 cm. i diameter, är helt genomfärgade, har ett litet bladfäste och knappast någon tendens till grön nacke.
Under växtperioden bör Paris Market inte sakna vatten. Då sträcker sig rötterna neråt och formen blir mera avlång. Ekologiskt odlat frö. (2030)GRODDFRÖGroddfröblandning

En avvägd mix av flera lämpliga groddfröer som ger spröda, milt kryddiga groddar i grönt, rosa och vitt. Huvudsakligen ingår broccoli, China Rose rättika, alfalfa och Red Russian grönkål. Ekologiskt odlat frö. (SP65)


Ärtskott

Pisum sativus

För odling av delikata, krispiga ärtskott. Odlas i burkar eller tråg med lite jord eller fuktigt papper. Skördas vid 10-12 cm. höjd. Söt och stadig variant med mindre blad och mer klängen. Skördefärdig på 12-20 dagar beroende på temperatur och ljus. Ekologiskt odlat frö. (SP70)BLOMMOR