NYA SORTER 2019

Fröleveranser och grobarhetstester kan ibland ta lång tid och några av de nya sorterna för säsongen har vi tyvärr inte fått in än. Så fort vi har nytt färskt frö att packa uppdaterar vi hemsidan.

GURKAGergana (3170)

En gurka för växthus och varma lägen på friland. Lång, jämntjock och slät. Som en vanlig köpegurka, men med en betydligt rikare smak. Frukten, som aldrig blir bitter, är kring 35 cm lång och är mörkt grön. Det är en s.k. standardsort (ej F1-hybrid) och bildar därför frön när den pollineras. I växthus måste insekter komma in för att sköta om pollineringen. Plantan är inte så starkväxande och på friland blir rankorna endast 60-70 cm långa. Gergana kommer från Bulgarien där den länge odlats i stor omfattning för sin goda smak. Snabb, frisk och pålitlig är egenskaper som kännetecknar Gergana. Ekofrö. 
 

SQUASHTennessee Dancing Gourd (3670)

Allt behöver inte gå att äta. Tennessee Dancing Gourd, som också kallas ”Tennessee Spinning Gourd", odlas för prydnad och som leksak. Det sägs att skolbarn i Tennessee alltid bar en spinning gourd i fickan för att leka och spela med. Den hejdlöst rankande plantan drar iväg över staket, upp i träd, hit och dit och ger mängder med små, flaskformiga, hårda, randiga frukter i grönt och ljusgult. Alla blir glada över att se de söta små golfbollstora frukterna, där endast fantasin sätter gränser för användningsområdena. 
 

SALLATCerbiatta (4525)

En ny typ av kraftigt grön ekbladssallat med ett vackert upprättväxande bladverk och extra långflikiga blad. Saftiga och spröda. De yttre smakstarka bladen döljer ett milt, gulgrönt, mycket krispigt inre. Plantan kan bli riktigt stor om den får bra med plats. 35-40 cm hög och lika bred är inget ovanligt, men den odlas också för småbladsproduktion. Cerbiatta är snabb, står skördefärdig länge och klarar en del frost på hösten. En tålig och säker sallat som blivit mångas favorit. Ekofrö.


RÖD SPETSKÅLKalibos (5350)

Det finns ingen godare och vackrare spetskål, tycker de flesta. Vacker utanpå, ännu vackrare inuti. Kalibos är inte den tidigaste spetskålen, men är väl värd att vänta på. Hållbarheten på friland i skördefärdigt stadium är bättre än hos de flesta spetskålsorterna. Den används framför allt färsk, men passar utmärkt grillad i klyftor, som ingrediens i grytor och soppor, inlagd i vinäger eller ättika, syrad, etc. Kalibos är en skönhet som ingen kålälskare kan motstå. Ekofrö. 
 


KÅLRABBI

Wiener Vit (5635) och Wiener Blå (5630)

Våra gamla trotjänare är tillbaka. Nu med ekologiskt odlat frö. De introducerades som namnsorter på 1860-talet och har odlats framgångsrikt till helt nyligen då moderna, dyra förädlingar och hybrider har tagit över yrkesodlingen. Både Wiener Vit och Wiener Blå är gamla standardsorter som växer snabbt och måste skördas innan de bildar trådar innanför skalet. Normalt avnjutes de vid en storlek på 5-8 cm i diameter. Så i omgångar från tidigaste vår ända fram till slutet av juli. Ekofrö. 
 

RÖDBETAAlvro Mono (6530)

Mycket tidig och jämn rödbeta. Den snabbaste i våra försök de senaste två åren. Normalt består ett rödbetsfrö av ett kluster av flera frön vilket ger flera småplantor på samma ställe. Men hos Alvro är fröklustret separerat i enstaka frön, vilket gör eventuell gallring överflödig. Betan har ett tunt skal, är svagt plattrund och helt mörkviolett genomfärgad. Den smakliga blasten har vinröda stjälkar och gröna blad. Ekofrö. 
 

PAPRIKACornetto (7035)

Våra vänner från Italien blev helt lyriska då de upptäckte att Cornetto växte i vårt växthus. Det är en av de mest uppskattade paprikorna i Italien och odlas främst på Sicilien, men säljs på marknader över hela landet. Konisk, kraftigt röd med ett saftigt och mycket smakrikt kött. Plantan blir kring 60-65 cm hög, ger bra med frukt som är bland de tidigaste att mogna. Trivs bäst i växthus hos oss, men även varma lägen på friland duger gott. Cornetto, som betyder ”lilla hornet”, är en gammal sort högt uppskattad som färsk, inlagd, grillad, gratinerad etc. Ekofrö.


TOMATYellow Brandywine (7390)

Kraftigt gul, stor och med en smaskig saftighet som är typisk för Brandywine. Det finns flera stammar av gul Brandywine och den vi erbjuder, som kallas ”The Platfoot strain”, är den som fått högst betyg i flera tester, med större skörd och en större andel felfri frukt. Plantan är högväxande och behöver stadigt stöd för att bära upp de tunga frukterna som kan väga upp till ett kilo. Normalt kring 300-500 gram. Den tillhör de medelsena och gillar varmt väder, så Yellow Brandywine bör växa i växthus för att hinna mogna. Ekofrö. Black Brandywine (7393)

Ett stort smaktest i USA utsåg den ”svarta” varianten av Brandywine till den överlägset godaste. Och vi håller med. Frukten är stor, plattrund, mörkt mahognyröd med en grönare nacke. Dock blir det ofta torra sprickor vid fästet. Det är inte den mest bildsköna tomaten, men utseendet vägs upp av smaken. Köttet är saftigt med full arom. Black Brandywine är högväxande, ger bra skörd och växer helst i växthus eller uterum. Sweet Aperitif (7438)

Som namnet antyder är den här tomaten riktigt söt med ett brixvärde på 10,5. Men sötman tar inte över utan släpper igenom en behaglig syrlighet med smak av vin och tropiska frukter. Det är en frodig högväxande körsbärstomat som ger bra skörd i växthus och i skyddade lägen utomhus. Frukterna är röda med en svag ton av rosa, 20-22 mm i diameter och mognar i klasar under hela säsongen. Trots att Sweet Aperitif har ett tunt skal spricker den sällan. Sweet Aperitif är en ganska tidig, ny tomatsort som utvecklats
i England och som snabbt blivit en favorit bland odlare som vill ha små delikata smakbomber. Ekofrö. 
 

BRYTBÖNAMarona (8020)

Vi har testat åtskilliga brytbönsorter genom åren och alla ger mer eller mindre trådar i baljan om du inte skördar i tid. Men Marona är mer förlåtande. Det är den brytböna som väntar längst med att bilda trådar. Även när den har börjat bilda matade frön i baljan är den fullt njutbar. Dessutom är den en av de godaste brytbönor vi odlat. Marona är en lågväxande, pålitlig och tidig sort som ger en stor skörd även under torra somrar. Baljan är lång och rund och håller ovanligt länge som färskplockad. Utvecklad hos Bingenheim i Tyskland. Resistent mot vanligt mosaikvirus. Ekofrö. 


SOJAEdamame Summer Shell (8495)

Att dra en lätt kokt edamameböna med lite flingsalt mellan tänderna och få ut de delikata, blankt gröna bönorna inuti baljorna är lika fascinerande varje gång. Gröna, färska sojabönor är en lättodlad godsak som blir allt vanligare på våra tallrikar. Att odla fullmogna gula sojabönor har länge varit en utmaning i Skandinavien. Tidiga sorter, som t.ex. Fiskeby V eller Envy, lyckas i södra delarna om sommaren är varm och solig. Men edamamebönor, som ska skördas omogna, har en god chans att ge bra skörd även om inte säsongen har perfekt bönväder. Ekofrö. 
 

GRÖNGÖDSELMultiflorae (Gr110)

Vi har länge letat efter en gröngödselblandning som passar vårt klimat. Visst kan man blanda flera olika arter själv för att få en så stor variation som möjligt. Men att få ihop 15 olika, som ingår i Multiflorae, är
inte så lätt. I synnerhet inte om man vill att allt frö som ingår ska vara ekologiskt odlat. Att ha en så stor variation som möjligt i gröngödseln har visat sig vara mycket värdefullt för jordens mikroliv och omsättning av näringsämnen, som i sin tur våra kulturväxter drar nytta av. Ju större artrikedom, desto bättre för jorden. Multiflorae består till största delen av ettåriga blommande örter med inslag av några klöverarter. Även någon korsblommig art ingår, så man bör tillämpa flerårig växtföljd för att undvika t.ex. klumprotsjuka. Därför ska man inte använda Multiflorae som förgröda till kålväxterna. Ekofrö. 

NYA SORTER 2018


PAPRIKAKorosco (7020)


Vi har odlat Korosco i flera år och den har aldrig gjort oss besvikna. Den ger mycket tidigt koniska, blankt högröda paprikor, 13-16 cm. långa, med ett friskt sött, mycket gott kött. Plantan är stadig, 60-70 cm. hög och ger en stor skörd under hela säsongen. Ekologiskt odlat frö.PLOCKSALLAT


 
Antares (4552)

Korsningen mellan ekbladsallat Salad Bowl och cossallat Rouge d´Hiver har gett en storväxt, vinröd, ekbladsflikig plocksallat med en smak och krispighet bland de bästa. Färgen övergår från bronsgrönt på ytterbladen som har en något fransig kant, till kraftigt vinrött mot mitten. Antares är stadigt upprättväxande och håller bladen väl fria från jorden. Ekologiskt odlat frö.


CHILIPEPPAR

Trinidad Purple Coffee (7182)

En av de vackraste cilli vi odlat. Den ger en kompakt och stadig planta med massor av små, ca. 3-4 cm långa, koniska, högblanka, kraftigt violetta frukter, som övergår i rött vid fullmognad. Frukterna passar bra att torka för senare användning. Styrkan är kraftig, men inte bedövande. Utmärkt att odla i kruka.
Trinidad Purple Coffee är inte så snabb, men hinner ändå ge fin frukt i skyddade lägen på friland i södra delen av landet. Men som all chili vill den ha mycket sol och värme. Ekologiskt odlat frö.
Habanero Golden (7193)
 
En gyllene gul Habanero med skinande vackra, ca. 6 cm. långa, knubbigt veckade frukter på en stadig planta. Doften och aromen är typisk Habanero med väl utvecklade smaker av mogen frukt. Styrkan är kraftfull. Ekologiskt odlat frö.

 

TOMAT
 


Jaune de Flamme (7367)

Högväxande aprikosorange tomat med en rik, söt smak, saftig och aromatisk med en svag syra. Jaune de Flamme är en gammal fransk sort som länge rankats som en av de godaste. Frukterna växer i avlånga klasar och väger kring 70 gram. Trivs bäst i växthus och i skyddade lägen på friland. Passar utmärkt i sallader och som torkad eller tillagad. Vid blindtester föredrar de flesta av oss orange tomater och som alla orange tomater innehåller den mer antioxidanter än de röda. Ekologiskt odlat frö. 
Gardeners delight (7452)

Välkänd och mycket uppskattad körsbärstomat som ursprungligen kommer från Tyskland. Plantan är högväxande och bär klasar av medelsmå, röda, tunnskaliga delikatesser. Den utvecklas ganska snabbt och ger bra skörd även på friland i skyddade lägen.
Sorten tappade sina karakteristiska egenskaper efter att ha uppförökats på flera håll i världen och var under några år mycket varierande i odling. Tillsammans med några kunder och kolleger kunde vi i våra fröbanker hitta frön till den ursprungliga sorten. Efter att ha selekterat och uppförökat den kan vi nu erbjuda frön till gamla hederliga Gardeners Delight. Ekologiskt odlat frö.BRYTÄRT

 

Cascadia (9050)

En lagom medelhög, ca. 100-120 cm., ny brytärt med baljor av bästa kvalitet. Trinda, söta och spröda, ca. 7-8 cm. långa. Den är ett mellanting mellan den tidiga, låga Sugar Ann och den högväxta, senare Sugar Snap. Ekologiskt odlat frö.


NATTLJUSJättenattljus (K483)

Oenothera glazioviana. Tillhör Dunörtsväxterna liksom sin släkting Nattljus. Den är en stabil hybrid mellan två arter av släktet Oenothera. Den förekommer sällan vildväxande som det vanliga nattljuset gör. Jättenattljuset är som namnet anger något större, drygt 100 cm. hög och har lite större blommor. Den används på samma sätt som vanligt nattljus inom matlagning och som medicinalväxt, men odlas främst som prydnadsväxt i våra dagar. Jättenattljuset odlas ibland som ettårig, men övervintrar ofta och blommar även andra året. Förkultivera i mars-april för att få en säkrare blomning första året.