Smultron

      Fragaria vesca var. semperflorens
Smultron, som tillhör rosfamiljen, Rosaceae, är liksom sin modernare släkting jordgubben, från början en skogsväxt. Trots det verkar den växa bra i de mest skiftande jordar. Det viktigaste är att den aldrig får torka ut.
Smultronplantan är en tät liten buske, 20-25 cm. hög och lika bred. Den är perenn och efter 2-3 år är det lämpligt att dela rotklumpen för att få flera plantor. Full sol är inte ett måste, utan den växer lika bra i halvskugga. Men smaken blir finast i full sol.\"\"
Det är en vacker och kavat växt med vita blommor som passar utmärkt i rabatter, bäddar, som kantväxt eller i krukor och urnor. Oftast ger smultronplantan skörd från högsommaren ända fram till frosten redan första året. I synnerhet om den sås tidigt och planteras ut.

SÅDD: Så mycket grunt inomhus i mars-april. Tryck bara fast fröna i jordytan. Täck över för att behålla fuktigheten och håll mellan 16-24°C. Fröna gror på 2-3 veckor. Skola om dem och plantera ut när frostrisken är över på 30 cm avstånd. Det går också att så på friland när jorden blivit uppvärmd.
Den söta smultronsmaken utvecklas strax innan bären når full mognad. Så plocka inte för tidigt.

FRÖ:
1g är ca. 3000 frön. Normal grobarhet är 50-75 %.
Fragola di Bosco, ekofrö

Fragola di Bosco, ekofrö