Gyllenbär

     Physalis pruinosa
Gyllenbär tillhör samma familj som tomaten, men påminner mycket lite om den. En närmare släkting är Japansk Lykta eller Judekörs, plus omkring 80 andra Physalisarter.
Plantan gömmer ett guldgult bär i de blekgula papperslyktorna. Smaken är speciell, en aning vild, söt och utsökt. Växten, som är mycket dekorativ, är ganska kompakt, rikt förgrenad och växer kraftigt. I växthus kan den bli upp till 1 meter hög. På friland 30-40 cm. Den ger normalt massor av bär och är inte fullt så känslig för kyla som tomaten. Den odlas annars med samma krav som den.
Gyllenbäret är flerårig, men kan inte övervintra utomhus hos oss. Däremot kan den övervintra inomhus för sticklingsförökning till våren. Det ger en extra tidig och säker skörd.
Gyllenbäret kallas också för Markkörsbär, därför att frukten mognar inte riktigt förrän den fallit av. Andra arter som förväxlas med gyllenbäret är Physalis peruviana- Kapkrusbär och P. ixocarpa/philadelphica.

SÅDD: Se under tomat. De små fröna måste dock sås grunt och får inte torka ut under groningen, som tar 2-3 veckor. Helst i 27 grader C, då kan det också gå mycket snabbare, se bara till att det inte torkar ut. En sval period under groningen kan ofta få igång tröga fröer.

AVSTÅND: 50-60 cm till närmsta granne.

SKÖRD: Frukterna är nästan mogna när papperslyktan blivit halmfärgad och faller till marken. Lägg den svalt inomhus för att mogna riktigt och bäret, som är stort som en bigarrå, får sin guldgula färg. De kan ätas som de är, torkas likt russin, frysas, konserveras eller ätas i pajer och efterrätter. Får papperslyktan sitta kvar efter skörd, håller sig bäret färskt i flera veckor på en sval plats.

FRÖ: 1g är ca. 1000 frön. En portion är ca. 100 frön. Normal grobarhet kring 60%.

Gyllenbär, Goldie, ekofrö

Aunt Molly, ekofrö