Chilipeppar


     Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense
Chilipepparn har samma ursprung som paprikan och tillhör i de flesta fall samma art. Men flera andra arter ger användbara frukter oftast med ordentlig styrka. Som t.ex. Capsicum baccatum, C. chinense, C. frutescens och C. pubescens. Alla med olika karaktär och utseende.
Styrkan hos chili kommer från ämnet capsaisin, som mätes i s.k. Scoville-grader. Allt ifrån de mildaste på några hundratal enheter till de starkaste på över 2 miljoner Scoville.
Hos de flesta sorter finns det mesta av chilins styrka i fröna och i mellanväggarna där fröna sitter. Därför går det att reglera vilken styrka som passar för tillfället.

Läs om odling och historia under paprika.

Aji Blanco Cristal, ekofrö

Sibirisk chili, ekofrö

Bulgarian Carrot, ekofrö

Alban, ekofrö

Coral, ekofrö

Espelette, ekofrö

Buena Mulata, ekofrö

Santa Fé, ekofrö

Sarit Gat, ekofrö

Hot Portugal, ekofrö

Shishito, ekofrö

Black Jalapeno, ekofrö

Jalapeño, ekofrö

Jamaican Bell, ekofrö

Glockenpaprika, ekofrö

Hot Lemon, ekofrö

Padron, ekofrö

Anaheim M, ekofrö

Serrano, ekofrö

Demon Red, ekofrö

Hinkelhatz, ekofrö

De Cayenne, ekofrö

Habanero Dulce, ekofrö

Habanero Tropical, ekofrö

Habanero Golden, ekofrö

Habanero, ekofrö