Paprika

     Capsicum annuum
Paprika och chili är en fleråriga och tillhör samma familj som potatis och tomat. Paprikasläktet Capsicum omfattar ett tjugotal arter, alla hemmahörande i Sydamerika, där de odlats mycket länge. Släktet Capsicum har fått sitt namn från grekiskans "™kapto"™ som betyder att "™det biter"™.
Ursprunget till dessa tjugo arter var en enda växt i bergen i centrala Bolivia. Redan 7000 f. Kr. fanns ättlingar till den över stora delar av Syd- och Mellanamerika. Två tusen år senare odlades både storfruktiga paprikor och chilepeppar i stor omfattning.
Columbus får ofta äran av att ha fört Capsicumsläktet till Europa. Men en del forskare anser inte längre att han förde paprikan och chilen till den Gamla Världen. Den odlades i stora delar av Asien för flera tusen år sedan och har troligen kommit över Stilla Oceanen på ett eller annat sätt. Till Europa kom den tidigt från Mellanöstern. Fynd i ruinerna efter ett nunnekloster i Lund, visar att det fanns chilepeppar i Sverige redan på 1200-talet. Den tjockväggiga och mildare paprikan kom hit något senare och fick sitt namn i Ungern 1569.
Odla helst paprikan och chilen under skydd, i drivbänkar eller växthus. Frilandsodling kan gå om vädret är bra och läget är gynnsamt. Den är frostkänslig och kräver mycket värme för att bli välutvecklad. Men vid temperaturer över 30°C blir befruktningen dålig och plantan kan tappa blommorna. Så lufta och skugga i växthuset om det är för varmt.
Paprikan växer bäst i en varm och mullrik jord med god tillgång på kväve och fosfor. Gärna tillsammans med basilika och lökfamiljen. Låt plantan få utveckla 3-4 grenar.
I växthus kan paprikan också bindas upp som tomat och faktiskt bli 2-3 meter hög om den sås riktigt tidigt. Beskär till 2-3 grenar och fäst upp dem längs hängande trådar. Skörda kontinuerligt.

SÅDD: Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "™barnkammare"™ med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

AVSTÅND:
30-50 cm mellan plantorna.

SKÖRD: Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

FRÖ: 1g innehåller 100-150 frön. En portion ger 10-15 bra plantor. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
Ferenc Tender, ekofrö
Är en mycket tidig och tålig paprika från Ungern. Vi är ständigt på jakt efter snabba paprikor som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Ferenc är en av de bästa vi hittat. ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Lipstick, ekofrö
Läppstift. Tidigt mognande paprika med vackra, blanka, koniska frukter. De är tunga, ca. 12 cm långa, mörkt gröna och övergår till en skinande, kraftigt röd färg. Lipstick är en tjockväggig, saftig oc...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Klari Baby Cheese, ekofrö
En ovanlig ungersk paprika med plattrunda svagt åsade frukter, s.k. paradis- eller tomatpaprika. Frukterna blir 6-7 cm i diameter och 3-4 cm höga och njutes i alla stadier från ljusgula över orange ti...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Apple, ekofrö
Har fått sitt namn efter den milda, söta smaken och det saftiga köttet. De trubbigt koniska frukterna med sitt saftiga kött, blir 8-10 cm långa och övergår i rött då de mognar. Plantan blir medelstor,...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

King of the North, ekofrö
Typisk köpepaprika med knubbiga, breda och relativt korta frukter. Nästan alla är fyrrummiga, någon enstaka frukt är trerummig. Köttet är tjockt och saftigt. King är inte den allra tidigaste sorten, m...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Pusztagold, ekofrö
Välkänd och populär medeltidig paprika från Ungern. Plantan, som är stadig och blir 60-70 cm hög, ger riktigt stora, trerummiga, svagt koniska frukter med trubbig spets. Köttet är milt och ganska tjoc...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Yesil Tatli, ekofrö
Lång, vacker och mycket god paprika från Turkiet. Frukterna är koniska och blir lätt 18-20 cm. långa och ca. 5 cm över nacken. De skiftar i färg från gulgrön som omogen över orange till mörkröd. Kött...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Sweet Nardello, ekofrö
Kommer ursprungligen från Basilikata i södra Italien, där den framför allt används i matlagningen. Ansedd som den godaste att steka, då paprikans naturligt råa fruktighet övergår i len sötma. Men den ...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hungarian Boldog, ekofrö
Spicy-paprika. Söt och kryddig med en, mild, behaglig hetta. Ibland sorteras den in under de mildaste chilisorterna. Den har sitt ursprung kring staden Boldog i Ungern och är mycket populär för att de...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Yolo Wonder, ekofrö
Är en förbättring av den välkända California Wonder från 1920-talet. Den har stora, tunga, 3-4- rummiga frukter som har ett fast, tjockt kött. De är mörkgröna och blir högröda vid full mognad. Plantan...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Marconi Rosso, ekofrö
Traditionell, välkänd paprika från Italien. Frukten är 3-rummig, blankt djupröd vid fullmognad, konisk och stor. 5-7 cm i diameter och ibland över 20 cm lång med en vikt kring 150 g. Plantan är krafti...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: