Sparris

     Aparagus officinalis
Sparris är en flerårig växt som numera tillhör en egen familj, Asparagaceae. Den förekommer vild på sandiga havsstränder i södra Europa och förvildad också längs våra kuster. Romarna började odlingen i Europa för mer än 2000 år sedan. Och dom fick den i sin tur från Mellanöstern där den odlats i minst 1000 år. De första bevisen på odling i Sverige är från Blekinge på 1640-talet. Men det var först i mitten av 1800-talet som yrkesmässig odling började här.
Sparrisen vill ha en välgödslad, väldränerad, lucker och sandig, kalkrik jord fri från fleråriga ogräs. Eftersom den är en strandväxt uppskattar den tång och algextrakt.
Tidigt uppdragna kraftiga plantor kan planteras ut på sin slutliga plats redan samma år. Men oftast krävs ännu ett år i "™barnkammaren"™. Gärna omplanterade i större krukor. Efter utplantering på friland måste plantorna växa till sig minst 2-3 år med årlig gödsling, innan de skördas för första gången. En välskött sparrislist ger skörd i 15-25 år.
Sparris trivs med tomat, persilja och basilika.\"\"
Traditionellt odlas sparris för de långa, bleka, underjordiska skotten. Men på senare år har den gröna, ovanjordiska sparrisen blivit allt vanligare i takt med att sorter som behåller sin mjällhet även ovan jord tagit över handeln. Några nya sorter är så spröda att de med fördel kan ätas råa i sallader.

SÅDD: Blötlägg fröerna innan sådd. Så 1-2 cm djupt på våren i växthus, inomhus eller i bänk. Håll 18-20°C under groningen som tar 15-30 dagar.

AVSTÅND: Mellan raderna på friland 120-200 cm. Det längre för bleksparris, som måste kupas kraftigt. Plantornas rötter bredes ut i 20-25 cm djupa fåror med 30-40 cm inbördes avstånd. Jorden tillförs därefter i omgångar alltefter tillväxt.

SKÖRD: Det är de outvecklade vitaminrika skotten som används blekta eller gröna. De blekta skördas med en lång kniv så snart skotten skjuter genom jordytan. Under högsäsongen på försommaren skördas skotten minst 2 gånger/dag i de flesta yrkesodlingar. Grön sparris (frostkänsliga) får bli 20-25 cm höga innan de bryts av. Det tar en dag eller två efter att de brutit genom jordytan. Sparris kan konserveras och torkas, men ätes helst färsk.

FRÖ: 1g innehåller ca. 40 frön. En portion ger ca. 30-40 bra plantor.
Argentuil, ekofrö

Argentuil, ekofrö