Frakt från 15 kr

Majrova

     Brassica rapa
Var kommer majrovan ifrån? Därom tvista de lärde. En del hävdar att länderna kring Medelhavet är dess vagga, medan andra håller på Afganistan och Pakistan. Den äldsta kända majrovan odlades inte för rotens skull, utan för de oljerika fröna. Denna majrova, Brassica rapa var. oleifera, var en mycket viktig oljeväxt i en stor del av Asien. Och den olja som fyllde de europeiska oljelamporna från 1200-talet och framåt, kom framför allt från Indien och den här rovan.
Till Europa kom majrovan inte som oljeväxt, utan som rotfrukt. Romarna föredrog den framför morot och odlade stora mängder av den. I norra och västra Europa hade den sin storhetstid under 1600-och 1700-talen, då den odlades i så stor omfattning att perioden ibland kallas "the age of the Turnip (majrova)". Frökataloger från slutet av 1800-talet erbjuder fortfarande 15-30 olika sorter i de mest skiftande färger. Men under 1900-talet har majrovans popularitet stadigt minskat och den odlas nu i ganska liten skala.
Majrovans kött är vitt eller gult, något sött och mildare i smaken än kålrotens. Också bladen hos majrovan kan mycket väl ätas. Den är mycket lättodlad och växer snabbt på de flesta jordar. Men i en mullhaltig sandjord med god tillgång på vatten trivs den bäst. Sommarhetta och torka gör lätt majrovan stark i smaken och svampig. Finaste kvalitet och minst angrepp får man vid tidig vårsådd och sensommarsådd, både under glas och ute. Små majrovor är delikata och lätta att använda, så den borde odlas betydligt mer.\"\"
Majrovan besväras ofta av kålflugans larver, som gör gångar i roten. I synnerhet på våren och försommaren. Ibland använder man t.o.m. majrovan som fångstgröda i andra kålkulturer. Läs under Odla kålväxter om odling och bekämpning.

SÅDD: Så tidigt på våren så snart jorden reder sig. Ca. 1 cm djupt. Majrovan växer fort och blir lätt svampig om den blir för stor. Därför är det bra att så den i omgångar med några veckors mellanrum. Rötter för förvaring sås i juli-augusti.

AVSTÅND: 5-10 cm mellan plantorna och 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

SKÖRD: Samma som kålrot. Men de flesta majrovor har dålig hållbarhet. Högst några månader i jordkällare. Skörda majrovan ung och använd den rå i sallader, syra eller stek den och blanda den i grytor, soppor, gratänger osv.

FRÖ: 1g innehåller 400-600 frön. En portion sår 15- 20 meter. Till 100 sträckmeter åtgår ca. 15g.

Fröodling Majrova

Snöboll, ekofrö

Guldboll, ekofrö