Majrova

     Brassica rapa
Var kommer majrovan ifrån? Därom tvista de lärde. En del hävdar att länderna kring Medelhavet är dess vagga, medan andra håller på Afganistan och Pakistan. Den äldsta kända majrovan odlades inte för rotens skull, utan för de oljerika fröna. Denna majrova, Brassica rapa var. oleifera, var en mycket viktig oljeväxt i en stor del av Asien. Och den olja som fyllde de europeiska oljelamporna från 1200-talet och framåt, kom framför allt från Indien och den här rovan.
Till Europa kom majrovan inte som oljeväxt, utan som rotfrukt. Romarna föredrog den framför morot och odlade stora mängder av den. I norra och västra Europa hade den sin storhetstid under 1600-och 1700-talen, då den odlades i så stor omfattning att perioden ibland kallas "the age of the Turnip (majrova)". Frökataloger från slutet av 1800-talet erbjuder fortfarande 15-30 olika sorter i de mest skiftande färger. Men under 1900-talet har majrovans popularitet stadigt minskat och den odlas nu i ganska liten skala.
Majrovans kött är vitt eller gult, något sött och mildare i smaken än kålrotens. Också bladen hos majrovan kan mycket väl ätas. Den är mycket lättodlad och växer snabbt på de flesta jordar. Men i en mullhaltig sandjord med god tillgång på vatten trivs den bäst. Sommarhetta och torka gör lätt majrovan stark i smaken och svampig. Finaste kvalitet och minst angrepp får man vid tidig vårsådd och sensommarsådd, både under glas och ute. Små majrovor är delikata och lätta att använda, så den borde odlas betydligt mer.
Majrovan besväras ofta av kålflugans larver, som gör gångar i roten. I synnerhet på våren och försommaren. Ibland använder man t.o.m. majrovan som fångstgröda i andra kålkulturer. Läs under Odla kålväxter om odling och bekämpning.

SÅDD: Så tidigt på våren så snart jorden reder sig. Ca. 1 cm djupt. Majrovan växer fort och blir lätt svampig om den blir för stor. Därför är det bra att så den i omgångar med några veckors mellanrum. Rötter för förvaring sås i juli-augusti.

AVSTÅND: 5-10 cm mellan plantorna och 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

SKÖRD: Samma som kålrot. Men de flesta majrovor har dålig hållbarhet. Högst några månader i jordkällare. Skörda majrovan ung och använd den rå i sallader, syra eller stek den och blanda den i grytor, soppor, gratänger osv.

FRÖ: 1g innehåller 400-600 frön. En portion sår 15- 20 meter. Till 100 sträckmeter åtgår ca. 15g.

Fröodling Majrova
Snöboll, ekofrö
Är en välkänd majrova med kraftig växt. Rötterna är släta, runda, ibland lite plattrunda och helt vita med en mild, söt smak. Snöboll tål att lagras ett tag om den skördas sent. Introducerades av fröh...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

White Globe, ekofrö
En vacker, jämn, nästan klotrund majrova med ett sprött, vitt kött. Trots namnet blir roten violett på den allra översta delen. Som all majrova är den bäst som ung. Så gärna i omgångar ända fram i jul...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Purple Top White Globe, ekofrö
En utvald stam av Purple Top-majrova. Introducerad som namnsort innan 1880 och fortfarande en av de mest odlade. De jämna och runda rötterna är vita under jordytan och ljust rödvioletta ovanför. Purpl...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Red Round
Ej i lager
Knallröd, klotrund majrova med ett sprött, vitt kött. Ibland kan rosa marmoreringar förekomma i det vita. Även bladen med sina kraftigt röda stjälkar och nerver ätes som unga. Red Round i skivor i sal...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Guldboll
Vackert guldgul majrova som presenterades 1863. Den har ett ljusgult, mört och sött kött, som påminner en del om kålrot. Rötterna är mycket enhetliga, helt klotrunda och släta. Guldboll är köldtåligar...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: