Strandkål

     Crambe maritima
Flerårig, kraftig kålväxt som en gång i tiden var en vanlig, lite lyxig vårprimör, framför allt i England. Den har fört en undanskymd tillvaro de senaste hundra åren, men börjar nu återigen uppskattas av allt fler.
Redan första året blir det en stor planta. Men den bör få växa till sig ytterligare en sommar innan man börjar skörda. Tidigt på våren blekes bladskotten med täckmaterial, halm, säckar eller stora uppochnervända krukor och de blekgula 15-25 cm långa skotten ätes färska eller lätt kokta. En delikatess med smör. Efter vårskörden måste plantan få återhämta sig och samla kraft inför nästa år.
Strandkål växer vild på tånggödslade, grusiga och steniga stränder i hela västeuropa upp till Upplandkusten och är fridlyst inom många områden. Som strandväxt föredrar den en sandblandad jord. Men har visat sig växa bra även i vår kraftiga lerjord. Bara dräneringen fungerar.
Det måste vara minst 40 cm. mellan plantorna och liksom andra kålväxter kan den angripas av klumprotsjuka. Lily White blir en vacker perenn efter skörden, 50 cm hög, översållad med vita, doftande blommor under försommaren. Fröna är stora och sås 3 cm djupt på våren. Ute eller inne.
1 g är ca. 18 frön.
Lily White, ekofrö
Flerårig, kraftig kålväxt som en gång i tiden var en vanlig, lite lyxig vårprimör. Den har fört en undanskymd tillvaro länge, men börjar nu återigen uppskattas av allt fler. Redan första året blir det...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: