Svartrot

     Scorzonera hispanica
Svartroten är flerårig och tillhör den korgblommiga familjen. Den växer vild i sydeuropa och Kaukasien och har odlats mycket länge. Roten är mycket mjäll och välsmakande, med svart skal och vitt kött.
Jorden bör vara djup, lucker och väldränerad. I en stenig eller styv jord kanrötterna lätt dela sig om de stöter på motstånd. Gödsla som till palsternacka, med kompost, naturgödsel eller en gröngödsling. Och om det behövs extra kalium till svartroten, då hjälper stenmjöl och vedaska.
För att lättare kunna få upp de spröda rötterna hela, är det en god idé att odla dem på kup, list eller upphöjda, djupgrävda bäddar.
Svartroten trivs tillsammans med spenat och persilja och hjälper moroten mot morotsflugan, men angrips själv mycket sällan.

SÅDD: Svartroten är en av de första man sår på våren, så snart tjälen gått ur jorden och det har torkat upp. Så 2 cm djupt. Den behöver en lång säsong. Även sen höstsådd brukar lyckas och ge en extra tidig start.

AVSTÅND: Ge plantorna 10-15 cm i raden och håll 40-50 cm mellan raderna.

SKÖRD: Gräv försiktigt upp rötterna så sent som möjligt på hösten. Täcker man med växtmaterial, går det att skörda tills de fryser fast. Eller låt dem stå kvar till året därpå, för att växa på sig lite till. Övervintrande rötter går i blom fram på sommaren. Det gör roten allt hårdare, så vänta inte för länge med skörden. Bladen är också ätliga.
Förvara svartroten i lätt fuktig sand eller torv i jordkällare. Den används i grytor, soppor och gratänger etc. eller äts helst lätt kokt med salt och smör.

FRÖ: 1g innehåller 70-90 frön.

Fröodling Svartrot
Rysk Kämpe, ekofrö
Svartroten Rysk Kämpe har odlats länge och varit standardsort i yrkesodlingen sedan 1950-talet. Den ger medellånga, jämna och fina, svartbruna rötter med ett vitt och mjällt kött. Om den inte stöter p...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal:

Hoffmanns schwartze Pfahl, ekofrö
(Hoffmans svarta påle). 115 dagar. Är uvald för sina kraftiga, fasta och spröda rötter. Grenar sig sällan, utan ger en lång, mörkbrun rot med en trubbig spets. Köttet är helt vitt...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: