Kardborrerot

     Arcticum lappa japonica
Kardborreroten tillhör den korgblommiga familjen och är en mycket vanlig rotfrukt i Asien. Framför allt i Kina och Japan där den används både i kulinariskt och medicinskt syfte. Den är ett måste på det japanska julbordet. Kardborreroten kan närmast jämföras till utseende och odlingssätt med svartroten. Smaken varierar från plats till plats, men påminner om kronärt- och jordärtskocka.
Kardborreroten är mycket lättodlad. Följ odlingsråden för svartrot, men ge den betydligt större avstånd. Gärna 30 cm mellan plantorna i raden.

SKÖRD: Både unga stjälkar och blad kan ätas som mangold eller spenat. De små gallringsrötterna är en delikatess med blad och allt.
De djupa rötterna måste grävas upp försiktigt på hösten och förvaras som morot. De kan också få övervintra på friland och skördas tidigt året därpå innan de börjar gå i blom. Får de stå kvar bildar de en stor, dekorativ planta med violetta tistelblommor och taggiga bollar. Fröna i bollarna kan användas till groddning och ätas råa eller snabbkokta. Kardborrerötter används oftast skalade och kokta i alla möjliga rätter och inläggningar, ensamma eller tillsammans med andra grönsaker.

FRÖ: 1g är ca. 50 frön. En portion sår kring 5 meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 20g.

Fröodling Kardborrerot
Takinogawa Long, ekofrö
Ej i lager
Har långa, slanka, bruna rötter, 30-60 cm, med få sidorötter. Bladstjälkarna är rödaktiga och ätliga som unga. Köttet har en fin smak och är helt trådfritt. Takinogawa är en av de bästa och mest odla...

» Mer info    » Tillbaka till toppen

Antal: