Kyona/Mizuna, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Bildar tidigt en yvig bukett av djupt skurna, fransiga, mörkgröna blad med smala vita stjälkar. Det är en vacker och omtyckt japansk kålväxt med extra mild smak. Kyona, som tål flera minusgrader, är mycket lättanvänd både rå och tillagad. Hela plantan kan skäras ner för fler skördar. Den kommer snabbt igen med nya blad. En favorit bland de första bladen på våren och de sista på hösten.

En portion innehåller ca 400 frön.


 

Artikelnummer:1015
Vetenskapligt namn:Brassica rapa var. japonica
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:40
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–april / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca. 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden. 

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 strm. behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 400 frön.