Frakt från 15 kr

Rothild, ekofrö

Eko

Information

Fin, kraftigt färgad och saftig höst-vintermorot från Tyskland med ett högt karotininnehåll och utmärkt smak. Roten är stor, 20-25 cm., lätt konisk med väl avstumpad spets. Rothild, som har kraftig blast, är en frisk och god morot för färskkomsumtion och lagring. En portion är på ca. 600 frön.


 

Artikelnummer:2225
Vetenskapligt namn:Daucus carota ssp. sativus
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:75
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–juni / oktober–november
Sådjup:1 cm
Grotid:7-14 dagar
Plantavstånd:2-6 cm
Radavstånd:20 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–november
Frö/g:600-1000 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så när tjälen gått ur jorden och värmen börjat tränga ner (ju varmare jord, desto snabbare groning. Min. 7°C). Eller mycket sent på hösten. Då gror fröna våren därpå. Det går också att så under sommaren för skörd på hösten, men morötterna hinner kanske inte uppnå sin största storlek. Vid vårsådd kan fröna, som gror långsamt, förgros. Lägg dem i ljummet vatten ett dygn innan sådd, torka av dem och så. Man kan också underlätta groningen genom att vattna i raden innan sådd.


Så 1 cm djupt och inte för tätt. Gallringen kan annars bli mycket arbetsam. Låt det inte bildas skorpa på jordytan. Groddplantan har svårt att ta sig igenom. Vattna.

Avstånd

Plantavstånd 3-6 cm. Radavstånd 35-50 cm. I bäddar räcker det med 15-25 cm mellan raderna.

Skörd

Den första skörden kan egentligen göras när morötterna gallras. De små rötterna är delikata!


Morötterna kan skördas så snart de fått tydlig färg. Då har också smaken utvecklats. Även de lagringsdugliga morötterna går att skörda under säsongen. De är lite stadigare i sin struktur än sommarrötterna. Men de senare sorterna växer som bäst på hösten. Och ska de förvaras, skörda då så sent som möjligt men inte så sent att de blir övermogna. Blasten ska fortfarande vara friskt grön och inte börjat vissna eller missfärgas.


Morötterna tål flera graders frost, men låt dem tina upp helt innan upptagningen. Täck med växtavfall om du vill kunna skörda färska rötter en bra bit in på vintern. Lämna kvar någon cm. av blasten och var varsam med rötterna vid skörden. Stötar försämrar hållbarheten betydligt. De läggs i sand, torra löv, torv eller sågspån i källare. I bra lagringsutrymmen håller de sig endast lagda i säckar eller lådor. Morötterna klarar vintern bäst vid en temperatur på 0-1°C och en hög luftfuktighet.


Frö

1g är 600-1000 frön. 

Till 100 meter lagringsmorötter behövs 5-10g (ca. 100g/1000 m2) beroende på såmetod.
En portion innehåller ca. 600 frön.